Fabijan Košćak, pijanist i skladatelj

FABIJAN KOŠĆAK rođen je 2001. godine u Zagrebu. Student je četvrte godine klavira u klasi prof. Đorđa Stanettija te prve godine kompozicije u klasi prof. Srećka Bradića. Glazbeno obrazovanje započeo je u GŠ Ferdo Livadić u Samoboru učeći violončelo. Sljedeće godine usporedno počinje učiti klavir kod prof. Carmen Stepić. Nakon završene osnovne glazbene škole oba instrumenta, nastavlja srednjoškolsko glazbeno obrazovanje kao klavirist.

Tijekom školovanja pohađao je seminare kod eminentnih klavirskih pedagoga i pijanista kao što su Ivana Švarc Grenda, Đuro Tikvica, Željko Vlahović, Olga Cinkoburova, Đorđe Stanetti, Nataša Veljković, Konstantin Bogino i Milana Chernyavska.

Zbog ostvarenih uspjeha 2015. godine nastupa na Samoborskoj glazbenoj jeseni gdje uz pratnju festivalskog orkestra izvodi Koncert za klavir i orkestar u D-duru Josepha Haydna pod ravnanjem dirigenta Davora Kelića.

U sklopu programa Mladi glazbenici u Matici hrvatskoj – sezona 15. (2018.) s uspjehom je održao samostalni klavirski recital, a 2019. u programu Zagrebački solisti i mladi virtuozi zajedno s Ivanom Rodom izveo je Bachov Koncert za dva klavira i gudače u c-molu, BWV 1062.

Dobitnik je brojnih nagrada na natjecanjima u Hrvatskoj i inozemstvu od kojih se ističu prva nagrada na Međunarodnom natjecanju pijanista Jurica Murai u Varaždinu 2018. godine te prve nagrade na Međunarodnom koruškom klavirskom natjecanju u Radlju na Dravi,
Slovenija, 2015. i 2016. godine. 2021. godine izvodi Koncert u G-duru Mauricea Ravela u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski uz pratnju Zagrebačke filharmonije te je dobitnik Rektorove nagrade za akademsku godinu 2021./2022.

Aktivno se bavi kompozicijom te već 5 godina radi s prof. Bradićem na osnovama kompozicije i usavršavanju skladateljskih vještina. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu po prvi puta se izvode njegova djela Cinq hommaes pour le piano i Klavirski trio 2021. godine na Koncertu praizvedbi, a 2022. godine za istu prigodu sklada Klavirski kvintet i Tri večernje slike za ansambl. U svibnju 2023. godine u suradnji sa studentima rasvjete s Akademije dramskih umjetnosti i kolegama s Muzičke akademije realizira kratko glazbeno-scensko djelo Pet
pjesama na japanske tekstove za glas i ansambl u sklopu koncertnog ciklusa Virtuoso.