Harmonika

Ovaj krasan instrument, osobito popularan u mnogim zemljama Europe (Italija, Francuska, Austrija, Njemačka, Rusija, Argentina), ima sve više poklonika i u našem podneblju. Iako ju se često veže uz narodnu glazbu Slovenije, Srbije i Bosne, na harmonici se izvode svi stilovi i žanrovi: od Bacha, klasike pa sve do suvremene glazbe. To je solistički instrument koji se dobro slaže s mnogim drugim melodijskim instrumentima, ali i s gitarom. Zadnjih desetljeća također je nezaobilazna u izvedbama skladbi Astora Piazzole i njegovih čudesnih argentinskih tanga.

Za harmoniku je važno da učenik uživa u velikom, punom zvuku i da odolijeva fizičkim naporima: ona zahtijeva korištenje snage i volje za velike pokrete. Učenici kod sviranja harmonike sjede, a u početku sviraju na manjoj, lakšoj harmonici. Kako učenik raste, tako se i instrument mijenja pa se svira na sve većoj harmonici, sve dok učenik ne doraste do velikog koncertnog instrumenta. Najbolje dob za početak učenje harmonike je 10 godina, ali to ovisi i o stasu učenika, pa se za procjenu ipak treba konzultirati s učiteljem harmonike.

SAVJET:

Za mlađe učenike koji imaju afiniteta prema harmonici predlažemo obrazovanje započeti na synthesizeru preko kojeg će upoznati klavijaturu i svladati početnu koordinaciju lijeve i desne ruke, neophodno potrebnu za svaki instrument s tipkama. Upotreba različitih registara te mekoća tipke na klavijaturi također su neke dodatne poveznice između ta dva instrumenta, iako je za proizvodnju zvuka na harmonici najvažniji mijeh.

 

Mentor-Voditelj:

dr. art. mus. Ivana Črnjak, prof. savjetnik