Klavir

Početni program učenja klavira u Malom muzičkom atelju  izvodi se kroz klavirske početnice propisane od strane nadležnog ministarstva s usporednim  uključujivanjem osnova solfeggia i  notnog opismenjivanja. Najveći izbor je ruska početnica Nikolaev za djecu školskog uzrasta , a za djecu predškolske dobi  koristimo  početnicu američkog autora Thompsona . One služe kao temeljni program kroz koji napreduje svaki učenik. Literature hrvatskih autrora kao što su Blaženka Zorić i Ivanka Kordić interesantne su zbirke s djeci dopadljivim pjesmicama. Tako omiljene, česti  su izbor naših polaznika.

Uz razdoblje baroka, klasike i romantike djecu želimo upoznati s hrvatskim folklorom  i folklorom drugih naroda. Slušamo i njihove želje glede dječjih pjesmica, filmske te popularne estradne glazbe. Djeca imaju svoj svijet hitova,  a u vremenu kojem živimo, uz Bachove Manuete važno je znati Happy Birthday ili Star Wars kao nezaobilaznu literaturu najmlađih.

Nastava se može održavati individualno ili u paru. Izbor ovisi o željama i tipu polaznika. Individualisti ili društveni tipovi. Individualna nastava dolazi iz tradicije učenja klavira uopće. Interaktivna je u smjeru učenik – profesor;razvija posvećenost i intenzivniji rad na sebi. Učenje u paru novija je praksa koja od popčetka djecu upućuje na zajedničko muziciranje, što čini veliku radost u nastavnom procesu. Mogućnost usporedbe s kolegom “odmjeravanje snaga” vrlo je poticajna. Oni vole natjecateljsku atmosferu i dokazivanja.

Javni nastupi su prilika da se pokaže naučeno te da se u pozitivnoj atmosferi, uz prisustvo roditelja i prijatelja, susretnu s tremom.  Kako se nositi s tim uzbuđenjem, kako ga što bolje iskoristiti za svoj nastup, iskustva su koja se uče iz sata u sat na samoj nastavi.

Kroz učenje klavira koje obuhvaća doživljaj same glazbe, osjećaj za estetski lijepo, razvoj mikromotorike i iskustvo javnog nastupa elementi su koji oblikuju svako mlado biće. Te kvalitete prenose se na ostala područja života, na primjer: organizaciju vremena, način savladavanja problema, sistematičnost u učenja, uspješnost u redovnoj školi  te  osobito na potvrđivanje među svojim vršnjacima.  Sve zajedno doprinosi djetetovom svakodnevnom zadovoljstvu i samopouzdanju.

%d blogeri kao ovaj: