• Uspješno održano 3. natjecanje “I LOVE SYNTH”

  Posted on 21 lipnja, 2018 by in Događanja, Nastupi

   

  Na ovogodišnjem natjecanju mladih glazbenika “I LOVE SYNTH” predstavilo se preko 50 natjecatelja! Došli su iz Zagreba, Čakovca, Svete Nedelje, Samobora i Brežica (SLO). Pod budnim okom stručnog žirija nijedan nastup nije prošao nezapaženo.

  Na do sada najuspješnijem izdanju Natjecanja nije nedostajalo raznolikosti, movinga ni nadarenih učenika! Natjecanje se odvijalo na dvije lokacije, što je doprinijelo dinamici događanja i omogućilo gostima da dožive Samobor u širem kontekstu od prvobitne namjere. U nedjelju, 10. lipnja 2018., u ranim poslijepodnevnim satima započeo je prvi, solistički  dio natjecanja. Iako vruć ljetni dan atmosfera i prozračnost Ljetne scena Malog muzičkog ateljea omogućili su natjecateljima da se osjećaju raspoloženo i opušteno. U akustičnoj varijanti predstavljali su se redom od I. do IV. kategorije solisti na synthesizeru, harmonici i klaviru. Prostor Malog muzičkog ateljea pružio je pravu komornu atmosferu dostojnu solističkog natjecanja. Nakon nastupa svakog natjecatelja, članovi žirija iznosili su svoj usmeni osvrt u nekoliko rečenica, kako bi mladi natjecatelji još više osvijestili svoje sviračke kvalitete, ali i ispravili sitne nedostatke u svojim izvedbama.

  dav

  Dok su solisti strpljivo svirali i slušali komentare žirija, ansambli su se u Centru za mlade Bunker pripremali na tonskim probama. Velika pozornica,vrhunsko ozvučenje, mikrofoni, pojačala, reflektori ..sve to za većinu vrlo mladih natjecatelja sasvim je novi impresivni svijet. Malo pomalo Dvorana Bunker bila je ispunjena do zadnjeg mjesta.

  Razdragana publika u smirenom iščekivanju i savršeno pripremljenom ambijentu dočekala je članove žirija oduševljene mnogobrojnim auditorijem i revijalnim ugođajem natjecanja.

  Publika na natjecanju ansambala u Bunkeru

  Natjecanje je otvorila mlada violinistica iz Slovenije, Tjaša Komočar, redovna polaznica škole violine u Malom muzičkom ateljeu.

  Tjaša

  U nastavku, led su probili natjecatelji u disciplini dua i trija, a nakon njih uslijedili su ansambli od 4 do 8 članova. Svaki sastav dobio je pojedinačnu usmenu i opisnu ocjenu jednog ili dvoje članova ocjenjivačkog suda. Stručni komentari bili su obojeni zanimljivim i slikovitim usporedbama što je bilo popraćeno odobravanjem publike i njihovim nesebičnim aplauzom samim natjecateljima. Spomenimo da je žiri je djelovao u sastavu: Carmen Stepić, Josip Bošnjak, Marina Flanjak i Vesna Faullend Heferer.

  Vrhunac cijelog natjecanja uspješno vođen konferansom Lucije Ercegovac, bila je završna svečanost i proglašenje nagrađenih učenika. Večer je obogaćena nastupima najatraktivnijih izvedbi solističkog dijela natjecanja. Tako su i solisti imali prilike pokazati svoje umijeće na velikoj sceni. Nakon podjele diploma i čitanja osvojenih bodova uslijedilo je proglašenje laureata Natjecanja i dodjela medalja i posebnih nagrada.

  Pobjednik cjelokupnog natjecanja je Patrick Mustač! Uz  zlatnu medalju i posebnu diplomu (Winner of the Competition) osvojio je poklon bon u vrijednosti od 150 eura. 

  Pobjednik Patric Mustač

  Drugo mjesto i srebrna medalja pripala je Juraju Vičeviću iz Čakovca. Drugoplasiranom je također pripao i poklon bon vrijednosti od 70 eura, dok su treće mjesto podijelili Filip Steljić i Luka Štrkalj. Obojica su osvojili brončane medalje i poklon bon u vrijednosti od 400 kn.

  Ivan kršnjavi

  U kategoriji ansambala, prvonagrađeni i prvoplasirani sastav je trio gitara u sastavu Luka Štrkalj,klavinova, Tibor Čubrilo, gitara i Ivan Kršnjavi, gitara. Kroz uigranost i zanimljiv odabir programa trojica dvanaestgodišnjaka pokazala su kako se raznolikost registara i boja klavinove može uklopiti s gitarističkim duom. Osvojili su kotizaciju za Međunarodnu ljetnu školu mladih glazbenika Youngmasters 2018. u iznosu od 130,00 eura te kotizaciju za natjecanje „I LOVE SYNTH“ 2019. godine u iznosu od 30 eura.

  Osobite simpatije publike i žirija osvojila je najmlađa natjecateljica, sedmogodišnja Klara Vidović na klaviru. Njoj je pripala nagrada organizatora za najmlađu natjecateljicu natjecanja i zlatna medalja za pobjedu u I.-oj, ujedno najbrojnijoj kategoriji Natjecanja.

  Istaknimo na kraju da je realizaciji ovogodišnjeg izdanja manifestacije  „I LOVE SYNTH“ osobito je pridonio suorganizator POU Samobor te partneri: trgovine glazbalima Music Black&White iz Samobora i Music Maxu iz Zagreba.

  Vidimo se ponovo u nedjelju 9. lipnja 2019!

   

Comments are closed.