• Youngmasters – preludij i ljetna impresija u tri stavka

  Posted on 30 rujna, 2011 by in Iz medija

   

   

  Jedna mala nepretenciozna svibanjska ideja o oživljavanju ljetne gitarističke škole u Samoboru, sasvim je neočekivano, poput grude snijega koja se otkotura niz padinu ili sjemena nakon što padne na plodno tlo, izrasla preko noći u nešto puno veće od prvobitnog nauma.

  I još uvijek raste!

  Prvobitna namjera bila je prvenstveno pobrinuti se za ljetno aktivno vježbanja učenika gitarskog odsjeka naše glazbene škole. Nakon vrlo aktivne godine, mnogo truda oko učenika koje spremamo za natjecanja i javne nastupe vlro lako, preko praznika, otiđe u vjetar . Ljetni praznici naprosto su preduga stanka , osobito za učenike mlađeg uzrasta za čiji je napredak potreban konstantan input i vrlo konkretan motiv. Kako je pohađanje ljetnih glazbenih škola na Jadranu vezano uz velike putne troškove te troškove smještaja za djecu i roditelje, za tu se opciju odlučuju samo oni koji su već odredili svoj glazbeno-profesionalni put. Naša nova škola trebala je biti otvorena, poput one koju sam vodila devedestih godina, za svakog učenika gitare, bez obzira na uspješnost u redovnom školskom sustavu koji pohađa. Moja je uloga, pak, u tome trebala biti pomoć u organizaciji ovog programa preko udruge Mali muzički atelje te na taj način stvoriti predavačima kvalitetne uvjete za rad s učenicima.

  Iznijela sam prijedlog svom mladom kolegi Pedru Rodriguesu, odnedavno zaposlenom u Glazbenoj školi “Ferdo Livadić”. Način na koji ga je saslušao i prihvatio, radost zbog mogućih invencija u novoj formi, otvorenost i spremnost za posvećivanje ovom projektu, bili su više nego inspirativni. Istovremeno, taj je trenutak potvrdio moje uvjerenje o tome kako mladima treba otvarati vrata u plasiranju njihovog znanja i umijeća koje su godinama stjecali tijekom školovanja u zemlji i inozemstvu. U pet minuta Pedro je stvorio viziju… Internacionalizirati, obznaniti, stvoriti festival …No, meni ipak nije bila namjera ići tako daleko!

  Iako zaokupljen probama za nastupajući koncert u dvorani Lisinski oduševljeno je prenio namjere svojim kolegama iz gitarističkog tria Elogio; Tomislavu Vukšiću, mladom profesoru Glazbene akademije u Zagrebu i Petritu Çeku, prvom gitaristu-pobjedniku Samoborskih glazbenih jeseni i karizmatičnoj glazbenoj osobnosti koja zadnjih godina plijeni pozornost i oduševljava sveopću glazbenu javnost u Hrvatskoj. Već u tom prvom razgovoru Petrit je spontano izrazio želju da nam se pridruži u našem projektu i održi svoj prvi masterclass u Hrvatskoj!

  Znala sam da ću učiniti sve da se ova ponuda realizira!

  Preuzeto sa: samoborskiglasnik.net

  Izvorni članak možete pročitati OVDJE! 

   

Comments are closed.